Kebap Yapımının Püf Noktaları

Kebap Yapımının Püf Noktaları

İdeal bir Adana kebabı hazırlamak için erkek kuzu eti tercih edilmelidir. İçerisine konulan kuyruk yağı da yine erkek kuzu kuyruk yağı olmalıdır. Mümkünse aynı kuzunun kuyruk yağını kullanmakta fayda var. Erkek kuzu kuyruk yağı Adana tabiriyle “...

İdeal bir Adana kebabı hazırlamak için erkek kuzu eti tercih edilmelidir. İçerisine konulan kuyruk yağı da yine erkek kuzu kuyruk yağı olmalıdır. Mümkünse aynı kuzunun kuyruk yağını kullanmakta fayda var. Erkek kuzu kuyruk yağı Adana tabiriyle “şerbetli kuyruk” olarak isimlendirilir.

Adana kebap yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da demir şiş kullanmaktır. Öte yandan demirin paslanması nedeniyle temizliğine de dikkat etmek gerekir. Yine Adana kebap yapmak için yassı demir tercih edilmelidir.

Urfa kebabı yaparken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Urfa kebabı biraz ustalık ve biraz da yetenek isteyen geleneksel bir lezzettir. Kebabı hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunmaktadır. Bazı hususlara dikkat ederek oldukça lezzetli ideal bir kebap hazırlayabilirsiniz. Urfa kebabı hazırlarken çelik ya da alüminyum şişler kullanılmamalıdır. Çünkü alüminyum veya çelik şişler fazla ısındıkları için etin kurumasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle Urfa kebabı hazırlarken çelik veya alüminyum şişler kullanmamaya özen gösterin.  

Kebap hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi etin şişten kaymamasını sağlamaktır. Bunun için bazı teknikler bulunuyor. Bunlardan birisi karbonatlı su kullanmaktır. Eti şişe dizerken ellerinizi karbonatlı su ile ıslatıp dizerek etin şişten kaymasını engelleyebilirsiniz. Etin şişten kaymaması için yağ oranının da iyi ayarlanması lazım. Fazla yağ konulması halinde et şişten kayabilir. Yine kullanılan yağ da etin kayması konusunda önemlidir. Kebap yaparken tercihen kuyruk yağı kullanılmalı. Sıvı yağ kullanmak etin kaymasına neden olabiliyor. Etin kaymaması için ilave şiş kullanarak sedye yöntemi ile de pişirebilirsiniz.

Evde kebap yaparken öncelikle uygun malzemeleri hazırlayın. Kebap yapımında kuzu eti, kuyruk yağı, pul biber ve tuz kullanılmaktadır. Karışımı güzelce yoğurup zırh ile kıydıktan sonra minimum 4-5 saat boyunca buzdolabında dinlendirmek önemlidir. Yine eti şişe taktıktan sonra da ilave 1 saat daha dinlendirmeniz gerekiyor. Bu sayede el suyu etten akacaktır. Eti dinlendirmek özellikle kebap yapımında çok mühimdir. Eti dinlendirerek şişte kalmasını sağlarsınız. Dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmayacaktır. Saplansa da dinlenmemiş et közle buluştuğu anda dökülecektir. Yine kebap yaparken mangal için kullanılan kömür de önemlidir. Etin lezzetini alması için meşe odunu kömürü kullanılmalıdır. Yine etin kömürün kor haline gelmeden pişirilmesi önemlidir. Eti dinlendirmek için buzdolabında asmak faydalıdır. Asılı bırakılan etlerin sinirlerini almak daha kolay olur.

Adana kebabı yapılırken hazırlanan kıymanın içeriği önemlidir. Pek çok insanın yapmış olduğu genel hata hazırlanan kıymanın içerisine çok fazla farklı baharatlar koymaktır. Ancak geleneksel Adana kebabı tadının yakalanması için içerisine kıyılmış kırmızı biber ile tuzdan başka bir şey konulmaması gerekmektedir. Şayet terbiyeli kebap isteniyorsa kıymanın %15’ini aşmayacak şekilde taze sarımsak ile maydanoz konulabilir.